2013. szeptember 2., hétfő

Fél tucat kreatív ötlet konyhára

Ha azon gondolkodsz, hogy a jobb időket megélt konyhád kipofozd, hoztam fél tucat ötletet mit tehetsz az ügy érdekében.
A konyha berendezése, kialakítása komoly beruházás mind pénzben, mind időben, de cserébe hosszú évekig élvezheted a jól elvégzett munka eredményét. Mindazon által, pár év múlva a legjobb esetben is elunhatod a látványt, de ilyenkor is van lehetőséged, hogy kedved szerint alakíts rajta. A másik eset, amikor eleve egy rom a konyhád, mert egy régi lakótelepi lakásban ezt "örökölted" meg, vagy hiába új építésű a lakásod, ha a kivitelezőnek fogalma sem volt az igényeidről.

Nézzük, milyen kreatív ötletekkel kölcsönözhetsz a konyhádnak az igényednek megfelelő, modern külsőt:


1. Használj korszerű anyagokat

A régebben készült konyhákban az anyagokon is meglátszódhat az idő vasfoga, az akkor divatosnak számító anyagok ma már elavultnak számítanak.A gyártók jobbnál jobb modern anyagokat dobnak a piacra, és ezek jelentős szereppel bírnak a konyhai design területén. Készülnek krómból, csiszolt alumíniumból, rozsdamentes acélból, nikkelből, rézből fogantyúk, gombok a konyhaszekrényre,vagy ezekből az anyagokból választhatunk függő lámpákat, konyhai szagelszívókat.




2. Cseréld le az öreg padlóburkolatot

A padlóburkolat az egyik olyan tényező, ami nagy jelentőséggel bír a konyha összbenyomását illetően. Ha például már nagyon elöregedett a vinil padlód (melyet sokan csak úgy emlegetnek: linóleum vagy PVC, bár a kettő nem ugyanaz és a vinillel sem megegyezők), és szűkös keretből kell megoldani a cseréjét, akkor akár maradhatsz ugyanennél az anyagnál is. Annyira nagyot fejlődött a petrolkémia az utóbbi időben, hogy ez az anyag a modern konyhaburkolás új sztárja lett. Rengeteg szín- és mintaválasztékban juthatsz hozzá, ráadásul ránézésre szinte megkülönbözhetetlen az eredeti kő vagy faburkolattól. A vinilburkolat gyakorlatilag vízálló, a kopásállósági fokozatra viszont oda kell figyelnünk.

Ha a lakás más helyiségeiben fa vagy laminált padlód van, akkor ezt a konyhában is alkalmazhatod, ez egységesíti az összképet. Mindenképpen a vizes helyiségek burkolására kiképzett változatot válaszd.

A kerámia lapok talán még mindig a burkolóanyagok slagárlistájának az első helyén állnak. Gyakorlatilag minden konyhastílushoz, és pénztárcához megtaláljuk a kívánt burkolatot. Választhatunk mázas vagy matt felszínű padlócsempét, választáskor mindkettőnek vegyük figyelembe az előnyeit és a hátrányait.

A természetes kő talán a legszebb padlóburkolat, azonban nagyfokú keménysége miatt ergonómiailag a szakács számára a legmegerőltetőbb változat. Tartós és strapabíró, azonban egyes fajtái viszonylag kényesnek mondhatók.

Új keletű anyagnak számít a konyhában a parafa és a dekor műgyanta. Az előbbi padlószőnyeg-szerű, puha és kényelmes, viszont vízállóságát külön biztosítani kell, az utóbbi egy önterülő burkolóanyag, amelynek sok előnye van, például, hogy nem kell a fugákkal törődnünk, és igen könnyen tisztán tartható.


3. Nyisd ki a teret

Levegőssé, könnyedebbé tudod tenni a konyhában a teret, ha elhagyod a felső szekrényeket a falról. Ha csupaszon hagyod a falat, és csak némi színnel variálsz, az eléggé a minimál vonalat képviseli, és arra is gondolni kell, hogy vajon a csetresz készletedet felső szekrény nélkül elbírja-e a konyhád.
Viszont, ha olyan tárgyaid vannak, amelyek összeillenek, és bátran lehet mutogatni, akkor jöhet a nyitott polcos megoldás. Dekoratív üvegekbe zárt főzési alapanyagok, cukor, liszt, tea, kávé, egyebek mind lehetnek akár a konyhád díszei.




4. Fesd át a szekrényeket modern színűre

Nagy munka, nagy beruházás viszont a leglátványosabb változás is egyben. Lefesthetitek akár a laminált vagy bútorlap frontokat is, vagy akár a fa konyhabútort is, ha mindenképp ez a vágyatok. Ha igazán divatos konyhát szeretnél, akkor az alsó szekrény legyen más színű, mint a felső, vagy akár az üveges felső szekrény belsejét is kifestheted valami ütős színre. Egyszerűbb és olcsóbb megoldásként a bútorlapos konyhát öntapadós fóliával is dekorálhatod.




5. Tedd nagyobbá, törd át a falat

Ez sem az olcsó megoldások egyike, de minőségében változtathatod meg az otthonod légkörét. Főleg akkor javallott ez az átalakítás, ha központi szerepet szánunk a konyhának, ha sokat főzünk és nem akarunk elszeparálódni a család többi tagjától. És ha van egy csodálatos konyhánk, miért is akarnánk elrejteni? A konyhát sokszor hívjuk a ház szívének, étkezővel együtt olyan lehet mint egy kis nappali, ahol zajlik az élet. Természetesen, ha nem vagy biztos, hogy lehetséges-e otthonodban a falak megbontása, mindenképpen konzultálj szakemberrel!




6. Használj dekorációs elemeket

A konyha is nagyszerű teret adhat az egyéni ízlés kifejezésének, elhelyezhetsz művészeti alkotásokat, keretezett képeket a falon, de szinte bármit használhatsz erre a célra. Helyezz el egy szép csokor virágot, egy tál citrusfélét, fűszernövényeket, csinos szappanadagolót, tárolódobozokat. Egyik helyiségben sem olyan fontos, hogy figyeljünk a funkcionális kialakításra, mint a konyhában, ugyanakkor miért pont itt ne vennénk körbe magunkat szép tárgyakkal?


Még több inspiráló fotó:































Képek forrása: freshome.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...