2012. május 29., kedd

Pajtából otthon - Casa Rolfini

Szeretem, hogy egy nagyvárosban élhetek. Minden előnyével és hátrányával együtt, egyelőre más életformát nem tudok magamnak elképzelni. Persze erősen vonz a természet közelsége, és jó lenne, ha azért kezemben lehetne egy kis vidéki menedék kulcsa.
És mivel nyitva tartom a szemem, egyre gyakrabban botlok bele "pajta-projektekbe", amikor akár egy elhagyatott csűrből lesz pompás kis otthon.
A Casa Rolfini egy hasonló vállalkozás, egy álomból lett valóság. Tökéletes helyszínen, Parma-tól - amely hely méltán híres a sajtjairól és sonkájáról - 10 km-re állt egy régi lepusztult parasztház, mellette egy szakadt pajta. Ez volt a kiindulási pontja egy félelmetes átalakulásnak, amely végén egy háromtagú család költözhetett be álmaik házába.


Mielőtt elkezdődött a helyreállítás, a ház minden részletéről fényképes dokumentációt készítettek. A család szerette volna megőrizni a hely eredeti karakterét. Az egész épületet felújították, ehhez Lucilla Scazzi építész segítségét kérték. Amennyire lehetséges volt, igyekeztek az eredeti szerkezetet megtartani, és a régi anyagokat felhasználni. Az egykori istálló helyén áll most a konyha, rusztikus fa gerendák alatt. A ház kívülről kő és tégla, egyes részei homokkővel lettek burkolva.


A régi ajtók megmaradtak, ezek tipikus parasztház hangulatot árasztanak, viszont a vaskeretes, hatalmas üvegablakok rengeteg fényt engednek be a térbe. A földszinten kapott helyet a nappali, konyha, étkező és a fürdőszoba; ez a szint festett beton padlóburkolatot kapott.


Ami eredetileg a pajta volt, ott most a kandallós nappali található - mondja Simona a tulajdonos. De itt is, mint sok otthonban, a konyha lett a ház szíve, mindenki kedvenc helyisége; és nem csak a családnak, hanem a barátaiknak is, akik meglehetősen sokszor jelentkeznek be hozzájuk látogatóba.


A konyhában nyitott, rusztikus polcok vannak, a falon és a pulton megint csak beton. A csodás kőkandalló a nappaliban olasz és francia ihletésű.


Fent, az emeleten az intim társalgóból lélegzetelállító kilátás nyílik a tájra és a kertjükre. Ezen a szinten találhatóak még a hálószobák és egy fürdőszoba.





Forás:  Interiørmagasinet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...