2012. április 27., péntek

Tavaszi gyógyító ételek

Az öt elem - mint az energia átalakulásának öt szakasza - szerint tavasszal a dinamikus minőségű
FA ENERGIA dominál a természetben és az emberi testben is.
Mind az öt elemhez tartoznak belső szervek, testrészek, érzékszervek, pozitív illetve negatív tulajdonságok, stb. Az öt elem a táplálkozásban is tetten érhető; az élelmiszereket hőhatásuk mellett az öt elem alapján is meg lehet ítélni. Lényeges az élelmiszerek íze, színe és jellege. A Fa elemhez a savanyú, savanykás íz tartozik, amely a májba kerül, de túlzott mennyiségben gyengíti a májat. A savanyú íz összehúz és gyűjt, megőrzi a nedveket, elvezet és kiválaszt. Ha egyes szervekben a forróság (pl. gyulladás) túlteng, akkor a táplálkozásban a hangsúlyt tegyük a Fa elemre, az idesorolt ételek közül is azokat jó előnyben részesíteni, amelyeknek frissítő vagy hűtő hatásuk van.





Egy jó pohár limonádé sportolás vagy nehéz fizikai munka közben elvesztett folyadékot hasznosan tudja pótolni, és érdemes kávé helyett is ezt kortyolgatni, akár szellemi vagy fizikai fáradtságot érzünk. A kávé bár élénkít, ugyanakkor szárító hatású, és a testnedvek egyensúlyára nincs jó hatással. Ezért, ha a kávénkról nem is mondunk le, mindig figyeljünk, hogy utána igyunk elég folyadékot (pl. tiszta vizet). Fa jellegű, frissítő ital a citromos víz, limonádé mellet a gyümölcsökkel, naranccsal, citrommal, eperrel turmixolt joghurtok is.

Mint fentebb írtam már, a testben lévő gyulladás mérséklésére is hasznosak a savanykás ízű ételek, ilyenkor ezeket jobban is kívánjuk. Például fogyaszthatunk ilyenkor kompótokat almából, meggyből, rebarbarából elkészítve, áfonyalekvárt, reszelt almát adhatunk a kisebbeknek, télen pedig savanyú káposztával is hozzásegíthetjük a szervezetünket a gyógyuláshoz. Vigyázzunk azonban arra, hogy lép-problémák esetén kerüljük a hideg-savanykás ételeket!
Ezen kívül a savanykás ételek az energiát lefelé irányítják, ami különösen fontos akkor, ha valaki izgatott, mérges, vagy ingerült, azaz az energiák a test felső részében vannak. Ilyenkor nagyon jó mérséklő hatást tehet egy mézzel készült limonádé, vagy rebarbara kompót, esetleg paradicsomlé egy kis joghurttal összekeverve.

A Fa jellegű táplálékok között fontos szerephez jutnak a gyümölcs- és zöldségitalok. Természetesen itt a friss alapanyagokból összeturmixolt italokra kell gondolni. A tejtermékek közül a joghurt és a kefir nagyon jó hatással van a bélrendszerre, ezáltal a bőr állapotára is. Ha szeretjük a gyümölcsjoghurtokat, akkor inkább mi magunk készítsük el natúr joghurtból és friss gyümölcsből. A boltban kapható ilyen jellegű termékek sajnos telítettek adalékanyagokkal és cukorral, amelyek inkább megterhelik a szervezetet. Ha édesíteni szeretnénk, tegyünk bele áztatott mazsolát vagy aszalt szilvát, és ezzel turmixoljuk össze. Az élesztőnek jelentős a B vitamin tartalma, és frissítő hatású.

Fogyasszunk bőségesen a tavaszi zöldségfélékből - mint a saláta, retek, cikória, spárga - bár ezek más-más elemhez tartoznak, igen frissítő hatásúak.
A zöldfélék közül kiemelném a sóskát, amely már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerősítő hatásánál fogva a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdíti a szervezetünket. A sóska rengeteg C vitamint tartalmaz, de sok ásványi só, mész, oxálsav, foszfor és vas is található benne. Tisztító, gyulladáscsökkentő, sejtvédő, enyhe hashajtó hatású növény. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát a gyerekek is kedvvel eszegetik. Salátának, főzeléknek és levesnek is kiváló. Gyógyteák közül frissítő hatással bírnak a hibiszkuszból és csipkebogyóból készült teák.
További Fa energiájú ételek még: tönkölybúza, ecetes uborka, paradicsom, szeder, ribizli, eper, áfonya, narancs, citrom, meggy, rebarbara, egres, citromfű, aludttej, tejföl, túró, csirke- és kacsahús, fehér bor, száraz pezsgő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...