2012. április 16., hétfő

Egy igényes svéd otthon története

Az igazat megvallva, ha lakberendezési stílusokról esik szó, nálam a modern irányzatok a kedvencek. Nem  kell, hogy színtisztán meghatározható legyen, de ami letisztult, világos, egyszerű és otthonos, az nálam nyerő.
Ha nevén kellene neveznem, akkor azt mondanám, ezeket a jegyeket leginkább a SKANDINÁV STÍLUS jeleníti meg. Szóval, a közelmúltban pont egy svéd belsőépítészeti szaklapot lapozgattam, amikor belebotlottam egy olyan otthonba, amely eredetileg közösségi célokat szolgált, és a helyi evangélikus plébánia tulajdonában állt. Amikor a tulajdonosok, Stefan és Petra egy séta alkalmával belebotlottak az 1930-as években épült impozáns épületbe, rögtön érezték, hogy ez bizony szerelem első látásra.

Ha megnézzük magát az épületet, nem találunk benne semmi különlegeset, de ha feng shui-s szemmel nézzük, a Forma Iskola szerint minden a helyén van. A falak masszívak, erősek, a bejárat ideális; pont elegendő ablak, bent tágas helyiségek jellemzik. Beljebb lépve a pár érzékelte azt a kedvességet és békés hangulatot, amelyet szinte a falak sugároztak. Ezt az érzést pedig azzal magyarázták, hogy a házat magánlakásként soha nem használták, csak vidám és ünnepélyes összejövetelekre.

Petra, aki egyébként képzett feng shui tanácsadó, teljesen el volt bűvölve a tér szép részleteitől, a falakon függő Madonna- és Jézus-képektől, hiszen ilyen képekkel ő is szereti magát körülvenni. Lelkesedésüket egyáltalán nem törte le, hogy a különböző helyiségek, különböző feltűnő színekre voltak festve, kékre vagy éppen rikító sárgás-zöldre, vagy hogy a konyha épp csak akkora volt, hogy egy teát lehetett elkészíteni benne.

Ma a 300 négyzetméteres házban négy szoba, két fürdőszoba és egy vendég WC található. Falat bontottak a konyha és a kisebbik szoba között, hogy teret és egy tágas, jól működő otthont nyerjenek. Petra nagy hangsúlyt fektetett az előtérre, hiszen nagyon jól tudta, hogy ez a helyiség tükrözi leginkább a lakás többi részét. A színvilág, amit alkalmaztak egész minimális, monokróm; ők így érték el, hogy a tér pihentető, nyugalmas és stresszűző legyen. Mindig fontos kiemelni, hogy mindenki olyan színsémát alkalmazzon, amely saját ízlésvilágának és életstílusának megfelelő, amely igazodik temperamentumához. Lehet, hogy ez a visszafogottság - hisz sem színből, sem tárgyból nincs sok - a mi szemünknek élettelennek tűnik, de mégis ami ebben a lakásban benne van, az harmonikus egészet alkot. Nem is volt más a cél, mint egy könnyed, szabad tér kialakítása, amiben az egész család jól érzi magát.

Képek


A plébániából lett otthon, 1930-ban épült, erős, jó tartású, egyszerű épület.


Közlekedő a csöndes skandináv stílus jegyében. Kevés, de jól megválogatott kiegészítőkkel.


Nappali nyugtató színekben, különleges marokkói kézműves tárgyakkal, gyönyörű textíliákkal.


A konyha modern vonalvezetésű, dió, gránit és rozsdamentes acél keveréke.


A modern mellett gyönyörűen megfér az antik tálaló.


A tiszteletnek örvendő megörökölt kegytárgyak.



Előszoba, a maga egyszerűségével, rendezettségével egy kiegyensúlyozott élettérre utal.

Forrás:
http://www.skonahem.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...