2012. február 18., szombat

A szín ábécéje: a fekete és a gyöngyház

Karakteres, titokzatos, erős és mindenkor formális: ez a szín a FEKETE. Szemünk feketének érzékeli azt a testet vagy felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén sugároz a fény látható spektrumában.
Rejtélyessége miatt szokás a félelemmel és az ismeretlennel is összekötni, kultúránkban a gyász és a halál színe; de ugyanakkor lehet az elegancia, a luxus, a mértékletesség, és a gazdagság kifejezője is.

Pozitív fekete kulcsszavak: kreativitás, a hatalom helyes használata, látnoki képességek, az oktató, tartózkodó, rejtett gazdagság.
Negatív fekete kulcsszavak: romboló, gyengeséggel és önzéssel használt hatalom, depresszió, dominancia, megtagadás, korlátozások.

A fekete tartalmaz és elrejt. A fekete magasabb rendű filozófiai gondolatokkal, elképzelésekkel áll kapcsolatban. A fekete korlátozó és korlátozott. Ha valakit meglátunk teljes fekete öltözetben, az is eszünkbe juthat, hogy vajon mit rejteget magában. A fekete azt jelzi, hogy valami szunnyad, vagy eltemették. A tél feketéje őrzi a magvakat a következő tavaszra. A fekete a befejezés. Ebből származik azonban minden új kezdet is.

A fekete a rejtélyhez társul: a sötétség. Mágikus és ezoterikus tudásra utal. A fekete jelzi az igazságszolgáltatás hatalmát, ezért a Legfelsőbb Bíróság tagjainak palástja is fekete. A fekete semmit sem akar feladni ahhoz, hogy uralmát fenntartsa. A fekete megmutathatja, ha egy személynek ellenőrzésre van szüksége, olyan állapotra, amelyet gyakran a félelem szül. Semmi sem olyan fekete, mint amilyennek látszik. A fekete magában foglal minden színt, és egyet sem hagy kiszökni. Ezért ez az olyan ember színe, aki úgy tartja ellenőrzése alatt a dolgokat, hogy nem adja át az információkat másoknak. A fekete az elnyelő, amely semmit sem ad ki magából. A kihívás mindannyiunk számára, akik a fekete hatása alatt állunk, hogy kihozzuk igazi énünket az éjszakából. A lélegzéshez hasonlóan ez is egy kétirányú folyamat. Minden reggel kihozzuk magunkat a sötétségből, és elindulunk a világba, hogy elvégezzük feladatainkat. Minden este hálásan térünk vissza az éjszakához egy megújító álomért. Minden este visszavonulunk a sötétbe pihenni, majd újra a fényre ébredünk.

A feketében nincs semmi gyengeség, de talán éppen ezért félnek tőle. A fekete ígéret. Csak akkor válik negatívvá, amikor az életben elszenvedett csalódások hatására depresszió lép fel. Ekkor mindent sötétben látunk. A sátán a negatív fekete megjelenése. Ne feledjük, hogy a napon minden árnyékot vet. A fekete rosszra csábító. A rossz célok érdekében használt fekete az akarat és a hatalom legrosszabb aspektusaival él: nyers viselkedés, árulás és csalás. A jó célok érdekében használt fekete föld, amelyből minden új élet származik. Ne feledjük azonban, hogy a kevés feketének is nagy hatása van. A fekete túlzott használata visszalépést eredményez az előrehaladás helyett. A fekete a vég - és a kezdet. Életünk az ismeretlenben kezdődik, és az ismeretlenben ér véget.

A fekete a csönd. Ha azonban figyelünk a csöndre, meghalljuk, hogy ennek a csöndnek hangja van. A fekete óriási kihívása, hogy túllépjen az egyéni életünk elvesztésétől való félelmeinken annak érdekében, hogy beleolvadjunk a kozmikus egységbe. A fekete szemtől szembe állít bennünket a halálunkkal, ami a szabadulásunkhoz vezető ajtó. A negatív fekete félelem az elkövetkezőtől, mert a fekete a tragikus gyász. A halál az örök lehetőség. Az élet szimfóniája felhangzik, majd elhal. Mindig van valami, ami a sötétségből érkezik, legyen az a fekete hunyor, a tél napfény nélküli sötétjében, vagy egy újszülött csecsemő a sötét anyaméhből. A pozitív fekete előre örül, hogy mindentől eltekintve, könnyű szívvel találkozik az újjal.

A fekete rendkívül nehéz szín, amely összenyomja a teret. A feketére festett, vagy fekete mintás tapétával dekorált fal nagyon drámai hatást kelt. Nagyobb felületeken használva óvatosan kell bánni vele, és mindenképp világos, élénk színű bútorokat kíván, mint a fehér, citromsárga, pink, piros, vízkék. Ha szeretjük kipróbálni a különleges megoldásokat, vagy gyermekünket meglepnénk egy igazán firkálásra termett fallal, akkor használhatunk táblafestéket a falra, ez tuti siker konyhában vagy gyerekszobában.


És végül, de nem utolsó sorban van egy olyan szín, amely közismert és gyakran alkalmazott díszítőelem: ez a gyöngyház szín. A gyöngyház a kagylóhéj szép színjátékot mutató belső felülete, és az igazgyöngy alkotórésze. A fehér, az ezüst, a rózsaszín és a kék sokféle árnyalatát tartalmazza.

Pozitív gyöngyház kulcsszavak: csillogás, lágyság, kerekség, ragyogás, erő, nyugalom, tökéletesség, összetettség.
Negatív gyöngyház kulcsszavak: ingerelhetőség, unalom, gyengeség, egyenlőtlenség, törékeny, elérhetetlen.

A gyöngyház a luxus. A gyöngyház erőt ad és megtisztítja az elmét. A gyöngyház a betetőzés. Ha elég hosszan nézzük, a gyöngyházban minden színt felfedezhetünk. A gyöngyház titokzatos melegséggel rendelkezik. Az emberi bőr melegségére reagál. A gyöngyház szerves. A gyöngyház tulajdonsága, hogy megnyílik és becsukódik. A túlérzékeny emberek a gyöngyház negatív hatása alatt állnak, és félrevonulnak a világtól, remeték. A gyöngyház a rejtélyes keverő és egymásba olvasztó. A választ megtagadók a gyöngyház negatív hatása alatt állhatnak. Szájuk csukva, mint az osztrigáé. A gyöngyház személyiség távolinak és elérhetetlennek tűnhet - talán hanyagul öltözöttnek is. Ez azonban a szürke kagylóban lévő gyöngy esete. A gyöngyház a váratlanul sikeressé váló. A gyöngyház hóbortos. Misztikus kapcsolatban áll a holddal. Régen úgy tartották meg a gyöngy tökéletes állapotát, hogy holdfényben fürösztötték.

A színekről még rengeteget lehetne beszélni, ha még többet szeretnétek megtudni, ajánlom Lilian Verner-Bonds Színgyógyászat című könyvét.

Végül pedig pár feketébe öltöztetett térrel búcsúzom mára:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...