2012. január 7., szombat

A szín ábécéje: a türkiz

A mai szín egy kicsit titokzatos, kicsit megfoghatatlan, se nem kék, se nem zöld; ki milyennek látja: ő a TÜRKIZ.
Ez a kifinomult kék és zöld keverék olyan mint a trópusi tengerek színe, de a szín nevét adó drágakő színéből is meríthetünk egy kis ihletet.

Pozitív türkiz kulcsszavak: egyensúly, harmónia, siker, önkutatás, nyugodtság.
Negatív türkiz kulcsszavak: megbízhatatlan, fölényes, tartózkodó, állásfoglalás elkerülése, becsapás, dicsekvés.



A türkiz először mindig magára gondol. A türkiz az érzelmi irányítás. Céltudatos, nyugalmából mély béke származik. A türkiz az egyensúly színe. Ez a természet nagy nyugtatója. A türkiz csökkenti a nyilvánosság előtt beszélő idegességét. Táplálja a központi idegrendszert. A türkiz a szív megnyitója és az érzelmek gyógyítója. Az érzelmek mélyére hatol.  A türkiz alapvető motivációja az életben az érzelmi kapcsolat.

A türkiz szereti a jó barátságot. Célja, hogy sikeres legyen. Szüksége van arra, hogy megtalálja a helyét a világban. Szükségét érzi, hogy népszerű legyen. Szereti az élet élvezetét. A türkiz képes előre látni, hogy ki lesz a győztes. Ítélőképessége nagyon éles, de nem látnoki ereje, hanem a nehézségek mérlegelése révén. A türkiz különbségekre felfigyelő szeme hasznos a régiségkereskedelemben. A türkiz a végletekig menően határozott tud lenni, ami előnyös a vészhelyzetekben. A türkiz azt mondja, amit érez, és nem azt, ami helyénvaló lenne.

A türkiz nagyon emberi szín. Szereti a részvételt és az együttlétet, szeret együtt lenni, és szereti, ha családja van. A negatív türkiz becsaphatja önmagát. Túl érzelmes lehet. A türkiz érzelmileg manipulálhat másokat. A türkiznek gyakran adódnak szívügyekből eredő problémái. A szélsőséges türkiz önimádó is lehet. A türkiz igénye, hogy népszerű legyen, dicsekvéshez és becsapáshoz vezethet. A türkiz fél az egyedülléttől. Gyűlöl egyedül maradni. A barátságban a negatív türkiz hideggé és tartózkodóvá válhat. A türkiz valószínűleg nagyon magányos. Miközben a türkiz próbálja elérni, hogy a dolgok rendeződjenek és mindenki boldog legyen, azon kaphatja magát, hogy nem csatlakozik egyik félhez sem. Amikor azonban eldől az ügy, saját kívánságaival és szükségleteivel törődik, ellenáll, és kitart a harc mellett, bármi jöjjön is. A türkiz az önmagunk ambíciójának a kezdete. a türkiz vonzódást érez az állatokhoz.

A Pantone cég - színskálákat gyártó vállalat, színszakértő szakemberei minden évben megjelölik az irányadó színtónust, amely hatással bír a design, divat, lakberendezés, dekoráció világára - 2010 színének a türkizt választotta.

Ez a szín jól mutat nagyobb felületeken, textíliákon, kiegészítőkön egyaránt. A ragyogó türkizkék élénkké, érdekessé teszi a teret, élettel tölti meg a környezetét. De a türkiz a hálószobában is egy jó választás lehet. A türkiz a pihenést, a nyaralást, a nyári égboltot, a tenger színét idézi, ezzel segíti az ellazulást, a pihenést. A türkiznek számtalan világos vagy sötét, kékes vagy zöldes tónusú árnyalata van, így mindenki kiválaszthatja a relaxációt legjobban szolgáló tónúst. Ha kiválasztottuk, hogy melyik árnyalatát akarjuk használni nagy mennyiségben, akkor türkizünket vegyük körbe semleges színekkel, és pár apró kontrasztot adó vagy kiegészítő színnel. Ha úgy érezzük, hogy túlságosan erős ez a szín nagy mennyiségben a mindennap használt szobákhoz, vagy ha nem vagyunk elég merészek ahhoz, hogy egy egész falat erre a színre fessünk, akkor próbálkozhatunk türkiz színű kispárnákkal, takarókkal, vagy kisebb dekorációs elemekkel. Azt biztos elmondhatjuk, hogy a türkiz szín erőteljes vibrálása valóban a tengerpart pihentető, nyugtató, feltöltő hatását, hangulatát hozza el életünkbe.

Képek:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...