2011. november 21., hétfő

A szín ábécéje: a fehér

Remélem, nem fogjátok unni, hogy megint a színek lesznek terítéken a blogban, de érdemes több aspektusból is megközelíteni ezt a csodás témát. A most következő bejegyzéseket a SZÍN ARCAINAK is nevezhetnénk.

Ismét szó lesz a szín pszichológiájáról, általános tulajdonságaikról és jellemzőikről, a szín nyelvéről. Amikor a színekről olvasunk függesszük fel kritikus hajlamunkat, és hagyjuk, hogy a szín elárassza egész létezésünket. A színek visszaadják saját énünk finom belső hangjait. Próbáljuk megszagolni és megízlelni a színt! Ne feledjük el, hogy a színt közvetlenül érzékeljük. Nem kell áthaladnia az intellektusunkon, és nem kell tanulmányoznunk ahhoz, hogy észrevegyük, "értelme" van. ez egy azonnali megtapasztalás.

Képzeletünkben először járjuk be a FEHÉR szín világát.

Pozitív fehér kulcsszavak: eredeti, teljesség, mindent odaadás, éleslátás, nyitottság, egység, hatékonyság, a rejtett és hamis kimutatása.
Negatív fehér kulcsszavak: elszigeteltség, meddőség, frusztráció, merevség, mesterkéltség, sterilitás, unalom, fontoskodás.

A fehér az összes szín kombinációja. A fehér így megmutatja és felhasználja a kombinálás szükségességét. Tartsunk egy maroknyi havat a napfény elé, és látni fogjuk a szivárvány színeit, amint pillanatnyi villanásokkal sziporkáznak. A fehér kutatja az igazságosságot. A bíró fején a fehér paróka pártatlanságát jelképezi. A fehér bátorít. Átsegít bennünket a stressz és feszültség időszakain. A fehér kirobbanó és kreatív. A fehér hatékony, tiszta és nyugodt.

A túl sok fehér azonban frusztrációt, elszigeteltséget és ürességet okoz. A kórtermeket nem szabad teljesen fehéren berendezni. Megszabadíthat a baktériumoktól, ugyanakkor kimeríti az emberi pszichét. Ez okból a babák szobája se legyen teljesen fehér. Minden szín hőt sugároz, a fehér azonban a legkevesebbet. A fehér minden színt visszatükröz, ezért a leghűvösebb szín. A fehér a teljesség, annak ellenére, hogy semmi sincs benne. A fehér olyan közel áll a ragyogáshoz, hogy az ember képtelen sokáig elviselni vagy kényelmesen élni benne. A fehér a béke szimbóluma, amikor a fehér zászlót magasra tartják, megszűnik a harc. Az első lépés a harmónia felé, melyet az egymás mellett békésen létező színek jelképeznek, a fehér.

Lakberendezés szempontjából a fehér szín mint főszín, nem a színek hiányát jelenti; nem mindenképpen lesz unalmas, hideg vagy szigorú az összkép. A fehér a tökéletes háttér színe a lakásban. Ha egy térben minden csupa hófehér, az könnyen túl sterillé válhat, hacsak nem tudunk különleges anyagokat, luxusminőségű tárgyakat beszerezni. Ha ügyesen, és körültekintően használjuk nyugodt és meghitt hangulatot sugároz, és frissességet csempész otthonunkba.

A fehér tágítja leginkább a teret, ezért előnyös a kis helyiségekben, ahol tartózkodni kell a színekkel való kísérletezéssel. Ha sok fény jut a helyiségbe, nyugodtan válasszunk hideg, kékes tónusú árnyalatot. Hideg fehér árnyalatnak számít a tojáshéj, az alabástrom, a jég, az osztrigahéj. Abban az esetben viszont, ha kevés természetes fény éri a szobát, érdemes valamilyen pirosas-sárgás tónusú árnyalat mellett dönteni, mint a mészkő, az elefántcsont, a krém, a vaj.

Képek:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...