2011. november 22., kedd

A szín ábécéje: a vörös

Ma a VÖRÖS színben fogunk kicsit elmerülni. A vörös szín a szivárvány első színe, valamint a három alapszín egyike.
A látható fény tartományában a vörösnek van a legnagyobb hullámhossza. A piros általában élénk, telített vörös, a rőt inkább sötétebb, barnásabb árnyalatú, bordó. A telítetlen vörös a rózsaszín. Az enyhén kék felé hajló vörös a bíbor, a sárgával kevert a narancsvörös.

Pozitív vörös kulcsszavak: dinamikus, ösztönös, állhatatos, kreatív, bátor, praktikus, hála, erősítő, vidámság.
Negatív vörös kulcsszavak: türelmetlen, könyörtelen, romboló, mértéktelenség, birtokló, kéjsóvár, fizikai erőszak, anyagiasság, elítélő, durva, szégyen, háborús uszító, bűnösség.

A vörös a gyökércsakra színe, az élni akarásé. A vörös hatalom, tűz és lendület. A vörös a fáradhatatlan energia, adrenalin, akaraterő. A vörös a saját útját járja, történjen bármi. A fájdalom vörös jelzése az anyatermészet figyelmeztetése. A vörös zsarnoksággá válhat. Túl sok vörös hatására az akarat uralni fogja a szívet. A vörös legjobb formájában jó vezető, született stratéga. A vörös legrosszabb formájában zsarnok és brutális gyilkos. A vörös az én. Szereti, ha vörös szőnyeget terítenek a lábai elé.

A vörös énje pozitív formájában a hit saját maga értékében, a legrosszabb formájában pöffeszkedő én, a kecskebéka. Ez a vörös úgy keresi az előrejutást, hogy nem érdekli, milyen szenvedést okoz vele. Ha frusztrált, a vörös én különösen harsánnyá, lázadóvá és pusztítóvá válhat. A negatív vörös szégyenlős és bűnös. A szégyen azt jelenti: hibás vagyok. A vörös nagyon zajos szín, igényt tart a figyelmünkre. A vörös elűzi a félelmet, legyőzi a késlekedést és a haladás iránti vonakodást. A felfedező, az életerő energiájával telített. A vörös a nagy alkotó, nagy dolgokat hoz létre kevésből. A vörös égő vágyat érez, hogy mélyebben próbára tegye magát. A vörös az élvezet, az energia és a lendület.

A lakásban használva - mivel a vörös a tűz és a forróság színe - egyértelműen meleg hatást kelt. Mint meleg szín, a vörös meghitté és otthonossá teszi a helyiséget, egyúttal azonban valamelyest kicsinyíti a teret. A túlzott vörös szín használata a lakókörnyezetünkben türelmetlenséget, feszültséget, agressziót válthat ki, ezért a megnyugtatásra szánt környezetben ne használjuk.
A vörös általában a naranccsal mutat a legjobban, mivel a színkörön egymás mellett találhatóak. Akár egyenlő arányban használva, az emberek a vörös mellett a narancsot látják legszívesebben.



Vörös a rózsaszínnel bohókás összhatású, amely sok fehéret igényel. Kislányszobákban ideális színösszeállítás.



Szépen harmonizál a barna árnyalataival, a színezett vagy pácolt fa bútorokkal, fapadlóval.



Egy apró vörös színfolt is felmelegíti és beszínezi az enteriőrt.



Egy hófehér enteriőr könnyen elviseli a vöröset, és a hozzá használt színkombinációkat. A vörösről elmondható, hogy általában modernné teszi a teret.



Keleti és eklektikus lakásbelsőkben bátran kombinálhatjuk hasonlóan erős és feltűnő színekkel.



És végül egy kuckós hatású szoba, amelynek az összes fala vörösre van festve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...