2011. október 3., hétfő

Növények a nyolc életterületen 1. rész

A feng shui összetett rendszerében, amely segít otthonunkban tudatosan irányítani az energiát, a növények egyfajta lehetőséget jelentenek a harmónia megteremtésében.
A feng shui szerint a puha, kerek, lágy lombozat sugároz pozitív energiát, szemben a hegyes, tüskés levelekkel. Ha szúrós, vagy tűlevelű növényt tartunk az  otthonunkban, akkor azt lehetőleg tegyük 1 méter távolságra attól a helytől, ahol pihenünk, alszunk, dolgozunk.

Azok a növények, amelyek termést hoznak, virágoznak több energiával rendelkeznek, mint a levéldísznövények. Minél kecsesebb és bujább egy növény, annál sűrűbb az "energiafelhő", melyet lead környezetének. A feng shui szerint figyelembe vehetjük a cserépválasztásnál (szín, forma, anyag) a növény jellemzőit: például a sok vizet igénylő szobanövényeket ne tegyük piros cserépbe, mert ennek a színnek az energiaminősége (tűz) szemben áll a víz elemmel; és figyelembe vehetjük azt is a választásnál, hogy melyik életterületre kerül növényünk, melyik elem uralja, illetve támogatja azt.


Nézzük akkor, melyik életterülethez (a teleknek is van Bagua-térképe!) milyen növény társítható:

Karrier, emberi kapcsolatok - Észak:

  • Bambusz: Kína egyik legfontosabb növénye, a legsokoldalúbban használják fel. Ázsiában a bambusz 1000 különféle fajával, a krizantémokkal, orchideákkal és szilvával együtt a négy legnemesebb növény egyikének számít, és Buddhát szimbolizálja. Ezenkívül a hajlékonyságért felelős, energiát ad az élet minden területén, és az érvényességi képességet testesíti meg. Mind katalizátorként, mind nyugvópontként hat. Tartsuk meleg és napos helyen, és gondoskodjunk a nedvesség egyenletesen tartásáról.
  • Bodza: segít megerősíteni a kapcsolatunkat a világgal, erőt ad, hogy kitűzött céljainkat képesek legyünk megvalósítani.
  • Cseresznyefa: a tavasz és a remény jelképe, erőt ad az emberi kapcsolataink ápolásához, segít megnyílni, barátkozni. Rendkívül nagy lelkierőt ad. Energiájával képessé válunk a nehezebb kapcsolatainkat kezelni.
  • Orchidea: ellentétben a feltűnő virágú,főként fán lakó trópusi társaikkal, a Kínában kedvelt fajok kisebb virágúak, sárgászöldek, talajlakók. A régi forrásokban gyakorta az igazi barátok, a tökéletes jellemmel rendelkezők jelképei voltak. Ha emberi kapcsolatainkat újra szeretnénk építeni, alkalmazzuk e virág rezgéseit a helyreállításhoz.
  • Vénuszfodorka: amely puha, nyugtató energiahullámokat bocsát ki a középpontjából, ezért előnyösen hat az idegrendszerre, segíti a kéz és a láb energiaellátását.Ösztönzőleg hat a félénk emberre, segít kitörni a maga választotta elszigeteltségből. A félárnyékos, magas páratartalmú helyeket kedveli, langyos, lágy vizet használjunk az öntözéséhez.
  • Csüngőágú fikusz: serkentőleg hat, jót tesz a befelé forduló embereknek; viszont energia rezgései a megerőltető szellemi munkát zavarják. Ne állítsuk hálószobába, viszont az irodában a másoló vagy a nyomtató mellé elhelyezve felgyorsítja a formaldehid lebomlását. De más káros anyagok lebomlását is segíti (xilol, tulol, ammónia). Világos, de a tűző naptól védett, párás levegőjű helyet kíván; mérsékelten öntözzük.
  • Aloé: egész Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken az egyik legtöbbre tartott gyógynövény. Egyes helyeken a "szent mindentudónak" nevezik, és azt tartják, hogy egy, a növényben élő istennő áldozathozatal és ima fejében egészséggel, gazdagsággal, békével jutalmazza az embereket. Az aloé örökzöld, túlél minden szárazságot, sőt gyökér nélkül, akár fellógatva is képes a növekedésre; ez a túlélési ösztön, és erő átragad a betegekre, és meggyógyítja őket. A határozatlan embert tettre sarkallja, erőssé tesz, az álmodozókat visszahozza a földre. A káros anyagok hatását csökkenti, éjszakánként oxigént ad le, és szén-dioxidot vesz fel, korlátozott mértékben véd az elektorszmogtól. A hálószobák ideális növénye. Napfényt és és mérsékelt öntözést igényel, ez az egyébként igénytelen növény.
  • Bromélia: amelynek a rezgései segít az embernek elmozdulnia egy lazább, könnyedebb gondolkodásmód felé. A túlzottan materiális szemléletű vagy a munkamániás emberek számára kedvező növény.
  • Fokföldi ibolya: energetikailag serkent, jókedvre derít és harmóniát áraszt. Segíti a pozitív gondolkodást, társakat hoz, a barátság növénye.
  • Palackfa: amelynek finom energiapályái belülről kifelé futnak, elsősorban olyan emberekhez illik, akik falat építettek maguk köré az érzelmi sérülések ellen. Az érzelmi blokádokat segít lebontani, ismét képesek leszünk barátkozni, emberi kapcsolatokat építeni. Ügyeljünk arra, hogy a növény minden része mérgező, tejszerű nedve ne kerüljön a szemünkbe, óvjuk tőle a gyerekeket és az állatokat! 

Szerelem, házasság - Délnyugat

  • Rózsa: a legismertebb kifejezője a szerelemnek, szeretetnek. A rózsa a tüskéivel arra int, hogy párunkat a hibáival együtt szeressük, olyannak fogadjuk el, amilyen ő maga. 
  • Ciklámen: a növény közepéből kiinduló egyenletes, meleg sugárzás serkent és jólesően hat. A szobaciklámen serkenti a szív és vérkeringés működését, jelenléte vigaszt ad, ha magányosnak, és elhagyatottnak érezzük magunkat. Ha szeretettel és figyelemmel gondozzuk meghálálja: minél idősebb, annál szebb lesz. Több növény egymás mellé téve, erősítik egymás hatását. Egész évben világos, hűvös helyre helyezzük el, nyáron tartsuk egyenletesen nedvesen, de ne öntözzük túl őket.
  • Krizantém: a kínaiak a boldog párkapcsolat fenntartásának zálogaként, és az öröm virágaként tekintenek rá, míg hazánkban jellegzetes temetői növényként tartják számon. Az erényesség és a hosszú élet jelképe.
  • Brunfelzia: Közép- és Dél-Amerikából származik szép kis virágaival hamar lenyűgözik az embert. Az Amazonas menti indiánok a kígyómarást gyógyítják vele, valamint hallucigén hatású főzetet készítenek belőle. Hisznek a növény nemi vágyat serkentő erejében. A növény különösen a befelé forduló embereknek segít abban, hogy ki tudják mutatni az érzéseiket.
  • Szobahárs: energiarezgése központi és kellemesen üdítő, akárcsak a parfümök gyengéd illatfelhője. Serkenti a szív energiáit, erősíti a nőiességünket, lágyítja a kemény viselkedést, segítségével gyengédség áramolhat át belőlünk mások felé. Minden helyiségbe jól illik, de leginkább az olyan helyiségekbe, ahol sokan fordulnak meg. Egész évben világos, de nem napos, inkább hűvös, mint meleg helyen érzik  jól magukat. A nagy levelek miatt, sok vizet igényel.
  • Tulipán: energiájával a párkapcsolatokba megújulást hoz, szerelmi vallomásnak tekinthetjük. A fehér a szűziesség szimbóluma, míg a vörös az érzéki örömökre utal, a sárga színű azonban a reménytelen szerelmet jelképezi.
Folytatás következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...