2011. szeptember 8., csütörtök

Éltető elemünk, a víz

A feng shui kifejezés szó szerinti jelentése: szél és víz. Az első feljegyzések erre a fogalomra több ezer évesek, legkorábbi említése öt-hatezer évvel ezelőttre tehető. Hogy megértsük e fogalmat ismernünk kell az akkori kultúra szemléletmódját, és az abban a korban élő emberek szokásait.
E szemléletmód, azaz a feng shui azt írja le, hogyan hat ránk a környezetünk; és ehhez szimbolikusan a természet két fontos megjelenési formáját választották: a szelet, mint az ég gyengéd követét, amely szelíden fújdogál, ezzel küldve el hozzánk a termékenységet hozó felhőket, amellyel együtt a vízzel is megajándékoz bennünket. Azt fejezték ki ezzel a szemléletes leírással, hogy minden mögött, legyen az látható vagy láthatatlan e világban, egy energiaforrás rejtőzik. Ha belegondolunk, végül is a szél is és a víz is igen nagy erejű természeti jelenség, amelyeket azonban néha nem is lehet megfékezni - ezért ajánlatos jó viszonyt ápolni velük. A feng shui ezt segíti megvalósítani.



A víz képezi a felnőtt ember testtömegének 70 százalékát (újszülöttként ez az arány még 80 százalék). Azt is mondhatjuk, hogy döntően vízként élünk, lényegében vízből vagyunk. Életszükséglet, továbbá a táplálkozás és a tisztulás alapja.

Nem kevesen vannak, akik állítják, hogy a tűzért, azaz az olajért vívott ádáz küzdelmek után, ebben az évszázadban az értékes vízforrásokért folynak majd a háborúk. Bolygónk közel hétmilliárdos népességének fenntartásához természetesen rengeteg energiára van szükségünk; folyamatosan szenet és olajat égetünk. A következmények? A káros melléktermékek szennyezetté teszik a légkört, szennyezett eső hullik az égből, amely a föld mélyébe szivárog.
A víz körforgása meghatározott ideig tartó szakaszokban zajlik, ami azt jelenti, hogy ma a harminc-ötven évvel ezelőtt hullott esőből származó talajvíz az ivóvizünk. A második világháború utáni megnövekedett ipari termelés jelentősen befolyásolta a levegő minőségét, amely komoly mértékben romlani kezdett; így ennyi idő elteltével is szennyezett vizet vagyunk kénytelenek használni. És mi lesz azzal a vízzel, amelyet háborúk által fognak megszerezni? A harc árán megszerzett jó víz, vajon milyen negatív információkat fog elraktározni?

Most térjünk vissza a víz és a feng shui kapcsolatához, és idézzük fel, hogy melyek a Víz elem jellemzői.

Évszaka a tél, napszaka az éjszaka, égtája, iránya észak, energiamozgása hullámzó.
Energiakaraktere kemény, hideg fagy, életciklusa a stagnálás pusztulás, színe sötétkék és fekete. Környezetben patak, folyó, tenger, tó, víz. Épületre jellemző tulajdonsága a szabálytalan alakzatok, nagy üvegfelületek. Kertben a kerti tavak, halas tavak, szökőkutak, szabálytalan alakzatú növények.
Formában a hullámos vagy szabálytalan vonalak jellemzik. Dísztárgyai az akváriumok, szobai szökőkutak, csobogók, üvegtárgyak, tükrök. Bútorok közül az üvegasztalok, vitrinek, üvegtéglás térelválasztók. Textíliában ide tartozik a szatén és a selyem, mintában a hullámvonal. Életterülete a karrier, emberi kapcsolatok. Tulajdonságai a bölcsesség, állhatatosság, félelem. Meridiánok a hólyag és a vese, és a víz elem uralja a csakrák közül a gyökércsakrát.



Tudjuk, hogy igen régóta szállítanak vízi utakon árut és javakat, így lehetővé téve a kereskedelmet, ami bizonyos mértékben jólétet teremtett. A víz és a gazdagság összekapcsolódásának ékes bizonyítéka, hogy a kastélyokban és a nagyurak palotáiban szinte kötelező jelleggel találtunk tavat vagy szökőkutat, manapság pedig a tekintélyes cégek - látszólag véletlenül - gyönyörű szökőkutakat állítanak fel, lehetőleg a fogadótérben.

Mindenki azért igyekszik a vízhez, hogy szabályos "adagot" kapjon belőle. Ki ne vágyakozna tenger-, folyó- vagy patakparti sétára? Öntudatlanul vonzódunk a természetesen kanyargó patakhoz, mert rendkívül jól felüdít, és mert ott a levegő pezsdítő, negatív ionokkal telített. Egy ilyen, a tájban természetesen csörgedező pataknak egészen más kisugárzása van, egészen más csit hoz, mint a mesterségesen kiegyenesített vízfolyás.
A természetes vízfolyások rengeteg tápláló energiával látják el a környezetet, s ettől a víz szemlélése is gyógyító erejű. Ez azonban csak akkor igaz, ha a víz még él, ha az épület a vízparttól meglehetős távolságban áll, nincs árvízveszély és másféle zavaró tényező sem léphet fel.

Végül jó és kívánatos lenne vizeink bármilyen környezeti károsodásának elkerülése, hiszen a szennyezett vízzel élővilágunk is károsodik. Mint oly sok dologban, itt is csak a mienk, embereké a felelősség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...