2011. március 17., csütörtök

Nem mellékes helyiségek

Lakásunkban a konyha mellett a FÜRDŐSZOBA a második kis "üzem", ahol a berendezési tárgyak optimális (jó technológiai sorrendben való) elrendezése, a szakszerű szerelés ugyanannyira fontos szerephez jut mint a burkolatok, a színek, és a világítás jó megválasztása.
Hogy hogyan és milyen felszereltséggel rendezünk be egy fürdőszobát az függ a rendelkezésünkre álló tértől, azaz az alaprajztól, a hosszúságától és szélességétől, továbbá az ajtó és az ablak(ok) helyzetétől. A kényelmes, jól használható fürdőszoba alapterülete 12 négyzetméter feletti, ám sokaknak ennél kisebb fürdőszobával kell megelégedniük. Tervezéskor figyelembe kell venni a méreten és az alaprajzon kívül természetesen a családtagok számát, és egyéni elvárásainkat. Hiszen ezek a szokások és igények nem egyformák, mert például másképp működik egy többgyermekes család fürdőszobája, másképp ahol relaxálásra is használják, és másképp ahol idős emberek laknak.



Milyen dolgokról is kell döntenünk, amikor a fürdőszoba berendezési tárgyait kell kiválasztani? Például arról, hogy elegendő-e egy nagyobb mosdókagyló, vagy válasszunk inkább két kisebbet; legyen-e a mosdókagyló alatt beépített szekrény, falra szereljük-e a mosdókagylót, vagy választhatunk lábon állót is. Mindenesetre a fürdőszoba annál kényelmesebben használható, minél nagyobb rakodófelület áll rendelkezésre a mosdókagyló mellett is, így minden amire szükségünk van elérhető közelségben lesz.
Ha a fürdőkád mellett még elfér, akkor tervezzünk zuhanyfülkét is a fürdőbe, bár előfordulhat, hogy olyan kicsi a helyiség, hogy kényszermegoldásként csak egy zuhanyzó fér el benne. A vécé lehet a fürdőszobában elhelyezve, vagy egy külön helyiségben, általában kis kézmosóval (ha elfér egy kisebb zuhanyzóval is ki lehet egészíteni). Ha a vécé bent van a fürdőben akkor ezt igyekezzünk lehetőleg elkülöníteni, legalább alaprajzi elrendezéssel, és figyeljünk arra, hogy az ajtó ne nyíljon rá a vécén ülőre.



Feng shui szempontból a lakás egyik legkritikusabb pontja a mellékhelyiség, hiszen valamilyen mértékben rosszul érinti azt az életterületet, ahol elhelyezkedik. Klasszikus példa erre, amikor a Gazdagság és siker területén elhelyezkedő vécé pénzveszteséget idézhet elő (a víz a jólétet is jelképezi); egyszerűen a pénz kifolyik a kezeink közül. A klasszikus tanács pedig: váljon jó szokásunkká, hogy a vécékagyló fedelét mindig lecsukjuk! Ha megtesszük ezt az apró mozdulatot, azzal a többi életterületre is kedvezően hathatunk, hiszen bármelyik életfeladatunkkal kapcsolatban hagyhatjuk elúszni a kedvező lehetőségeket, ha nem hajtjuk le a tetőt.
Sem a vécében, sem a fürdőszobában nem aktivizáljuk az energiákat különféle szimbólumokkal; hiába van itt például a Szerelem, házasság életterülete tekintsünk el attól, hogy esküvői fotókkal dekoráljuk a falakat. Ezzel kapcsolatban azt jegyezzük meg, hogy minden életterületet a vele összhangban lévő helyiségben harmonizálunk (így például a Szerelem, házasság életterületet a hálószobában). Amit megtehetünk, hogy a falak, csempék, kiegészítők színeinek kiválasztásakor belekalkuláljuk az életterület elemével harmonizáló színeket.

A fürdőszoba berendezésekor fontos, hogy ne csak az egyes darabok legyenek kedvünkre valók, de az összhatással is elégedettek legyünk (beleértve a színeket is). Az egymás mellett használt színek befolyásolják egymás hatását, melyet tovább árnyal az általuk elfoglalt felületek mérete is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a világos színek nagyobbítják, a sötétebb színek kisebbítik a helyiséget.

A fürdőszobai világítás legfontosabb feladata természetesen, hogy jól lássuk magunkat a tükör elött állva tisztálkodás, borotválkozás, sminkelés közben. Kis méretű fürdőszobában a tükörvilágítás általános világításként is funkcionálhat. A tükörvilágításnál a legjobb, ha a tükör két oldalán helyezünk el egy-egy lámpát, mert ezek árnyékmenetesen világítják meg az arcunkat.

Végül pedig gondoljunk arra, hogy a fürdőszoba stílusa - amelyeket a berendezés egyes elemei határoznak meg - összhangban legyen a lakás többi helyiségével, vagy legalábbis illeszkedjen hozzá. Ugyanilyen gondossággal járjunk el a vendégszobához tartozó fürdő esetén is. A helyiség berendezését, hangulatát a megválogatott kiegészítők, a tükör, a szappantartó, a vendégtörölközők teszik teljessé, tökéletessé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...