2010. november 20., szombat

a Föld elem szervei: a lép és a gyomor

A környező világban minden ember úgy létezik, mint egy különálló kis világ, és minden ember ugyanabból az öt elemből tevődik össze, amelyekkel táplálkozik az étel és a levegő révén.
Minden szervünk az öt elem egyikéhez tartozik, és így minden egyes szervünk összefüggésben áll az évszakokkal, a színekkel, az ízekkel, a hőmérséklet alakulásával, és még sok egyébbel. A keleti gyógyászat igyekezett megtalálni az összefüggéseket, a kölcsönhatásokat, és harmonizálni azokat.
Az ábrán összefoglalva megtalálhatjátok az elemekhez/szervekhez társuló: évszakot, klímát, színt, testszövetet, érzékszervet, ízt.



A Föld fázis szervei

A Föld elemhez kapcsolódik a LÉP és a GYOMOR működése. A tradicionális kínai orvoslástan szemlélete szerint a gyomor az étel és az ital energiává történő átalakításának első színtere. Feladata az "érlelés és a rothasztás" - csakúgy mint a Föld fázis évszakának, a nyárutónak; amikor is a nyár virágai gyümölcsökké alakulnak.

Miután a gyomor feldolgozta a táplálékot, a tisztátalan részeket a vékonybélbe, a hasznosítható részeket pedig a lépbe iránytja. A keletkező tiszta energiát a lép osztja szét a szervezetben. A gyomor napszaka reggel 7 órától 9 óráig tart, a lépé reggel 9 órától 11 óráig. Mindkét szerv ezekben az időszakokban végzi leghatékonyabban a feladatát.

A gyomor energiájának egyensúlyvesztési tünetei az émelygés, hányás, csuklás, böfögés (ilyenkor a gyomor energiájának irányultsága nem lefele, hanem felfele ható irányba fordul át), bélgörcs, nyombél- és gyomorfekély, túl csekély vagy túl mohó étvágy. Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei például az aggodalmaskodás, amely szüntelenül rágja a gyomrot vagy a biztonságérzet elvesztése.

Élelmiszerek, amelyek erősítik a gyomrot, a Föld elemet:
  • A köles, amelyben hét alapvető aminosav megtalálható. Javítja a fizikai állapotot, és az érzelmi egyensúly fenntartásában is segítségünkre van.
  • Az édesburgonya (melegíti a gyomrot, erősíti a belső szerveket, szénhidrátokban, béta-karotinban és káliumban gazdag); a tök (a sárga tökben jelentős mennyiségű  az életfontosságú vitamin és ásványi anyag); a gyökerükért vagy gumójukért termesztett zöldségek. Érési időszakuk a Föld elem évszakára, nyárutóra esik.
  •  A paszternák színe halványsárga, megsütve édes ízű lesz, azt az ízt veszi fel, amely a Föld elemhez társul. Sok benne az A vitamin, a kálium és a kalcium.
  • A sárgabarack, az alma, a cseresznye, a csicseriborsó, az uborka, a szőlő, a datolya, az őszibarack, a körte, a zab, a saláta, a málna, a szamóca, a spenót, a dió, a rizs, a mung-bab, a sertés- és a bárányhús.
  • Gyógynövények közül a gyömbér, és az abból főzött tea erősíti az emésztést, és jót tesz az émelygés ellen. A borsmenta tea a gyomorégést teszi rendbe, és az emésztésre is nagyon jó a hatása. Az édesköményből készített tea is remek az emésztési zavarok ellen. Az édesgyökérben (más néven medvecukor) két olyan anyag van jelen, amelyek együttes hatására rövid időn belül nagymértékben csökkenthető a gyomor elfekélyesedése. 
A kínai orvoslástan szerint a hasnyálmirigy szoros kapcsolatban áll a léppel (a vonatkozó meridiánt is gyakran nevezik lép/hasnyálmirigy meridiánnak). A fizikai energiaszint egyik legmeghatározóbb tényezője a lép állapota. Ha a lép gyenge, nem tudja ellátni életerővel a többi szervet; ebben az esetben szinte mindig általános fáradékonyság lép fel.
A lép egyensúlyvesztésének fizikai tünetei például a felfúvódás; elvizesedés; a test megereszkedése; elnehezült, fájó végtagok; duzzadt és hideg térdek, combok; hasmenés; sárgás színű arc- és testbőr; vizenyő és nyálka felgyülemlése; táplálkozásproblémák. Érzelmi tünetek a talajvesztés érzése; a biztonságérzet hiánya; aggódás és megszállottság; nyugtalan alvás; visszatérő negatív gondolatok; rossz koncentrálóképesség; kusza érzelmek.

Lépünk védelme érdekében a kínai gyógyászat/táplálkozástan javaslatai a következők:
  • Mivel ennek az elemnek az édes az íze, az ilyen ízű ételek túlzott szeretete, vagy éppen utálata, a Föld elem egyensúlyvesztésére hívja fel figyelmünket.
  • Az ételekkel szembeni allergiát a kínai orvoslástan a rossz emésztéssel hozza összefüggésbe.
  • A túlzottan sok hideg és nyers élelemtől a lép elvizenyősödik, kialszik az "emésztő tűz", aminek rossz emésztés lesz a vége. Természetesen a rendszeres és megfelelő mennyiségű nyers élelemből vitaminokat, ásványi anyagot és létfontosságú enzimet nyer a szervezetünk. Kulcsszó itt is az egyensúly.
  • A lép a szárazságot kedveli, így a meleg, száraz ételeket, melegítő hatású fűszereket. Ilyenek pl. a gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardamom, ginszeng.
  • A vércukorszintet jelentősen csökkenti, ezzel a hasnyálmirigyet erősíti a kelbimbó, az articsóka, az uborka, a fokhagyma, a hajdina, a zöldbab, a vöröshagyma, a szójabab és más hüvelyesek.
  • A lép fontos szerepet játszik a vérrel kapcsolatos minden folyamatban. Jó minőségű "vérképző" étel a cékla, a klorofillban gazdag táplálékfajták (a növények zöld levelében található anyag), a sárgabarack, a csalán, az alga, a petrezselyem, a tojás, a füge, valamint a húsételek.
  • Vért gyengítő hatásúak a zsíros, feldolgozott, mesterséges élelmiszerek, az édességek, a búza, az élesztő, a sör, a kávé. Nyirkosságot idéz elő a lépben a túlzott mennyiségű nyers zöldségeken és gyümölcsökön kívül a tejtermékek és a cukor. A kínai táplálkozástan szerint gyengítő hatással van a lépre a túl sok hideg folyadék vagy a koncentrált gyümölcslevek fogyasztása, különösen a paradicsomlé és a citrusfélékből készültek.
  • Léperősítő fűszerek, gyógynövények a gyömbér; a ginzeng tonizálja a lépet; a petrezselyemből vagy zellerből készült tea a nyírkos lépet szárítja, kiűzi belőle a felesleges vizet. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...