2010. május 28., péntek

Az ellentétek egysége

A legelterjedtebb kínai jelkép a két lendületesen örvénylő, egybeötvöződő fekete-fehér forma, melyek mindegyikéből egy-egy köröcske a másikban is benne foglaltatik. Ez a JIN-JANG SZIMBÓLUM, ami az egyensúly, a harmónia és egyenlőség lényegét ragadja meg.
A jin és jang ENERGIA, a világot átható életenergia folytonos versengésből, küzdelemből születik. De figyelem! Ez nem a jó és a gonosz harca! A jin és jang nem istenek, és nem jó vagy rossz szellemek. Egyszerűen csak vannak, és ez a két kozmikus erő a világon minden létezőt átitat.

A taoizmus volt az első felismerője, felfedezője annak, hogy a lét poláris, mert mindennek csak az ellentétével együtt lehetséges. A taoistáké a világ  egyik legjelentősebb meglátása a létről: hogy az mindenhol megtalálható.



A jin és a jang kígyózó vonalaival egyaránt teret enged a másiknak, és mindkettő tartalmazza szívében a másik egy-egy elemét. A köztük kialakult egyensúly mégsem passzív, hanem inkább egy dinamikus feszültség, a két erő örök harca. Nem tudják legyőzni egymást, ez lehetetlen, pontosan azért, mert a természet, a tao mindegyik szívébe odaültette a másik egy-egy darabkáját.

Pont ez a feszültség, az ellentéteknek ez az egysége olyan izgalmas, mert ez a kettősségen alapuló világszemlélet segít megérteni a körülöttünk lévő valóságot. Ha megismerjük a jin és jang egységét, és felfedezzük, hogy bennünk is ott rejlik a velünk leginkább szembeálló erők egy csírája, könnyebb lesz önmagunk és mások megértése, elfogadása.

Az élet az ellentétek közötti feszültség, egyensúlyozni pedig egy dinamikus folyamat, hiszen az eleven ember is szüntelenül mozog, folyamatos áramlásban él, nem marad meg sem jobb oldalon, sem baloldalon, sem középen. Valamilyen szintű feszültség szükséges, de csak akkora, amely a belső egyensúly állapotát  eredményezi. Az egyensúlyozás titka, ha fogékonyak maradunk mindkét pólusra, és nem maradunk meg egyik szélsőségben sem. Mert lehetünk néha szélsőségesen boldogok is és szomorúak is, hiszen az a dolgok természete, hogy a pozitív és a negatív oszthatatlanul összetartoznak. Nem kaphatjuk csak az egyiket meg, míg a másik teljesen elkerül bennünket. Ez lehetetlen. Pozitív-negatív, ugyanannak az energiának a különböző aspektusai, és nekünk mindkettőt el kell fogadnunk. Igen, néha a dolgok keserűek, na és aztán! Ha ezt nem ismered, akkor az édes ízt sem ízlelheted.

A jin-jang koncepció a kínai orvostudományban azt feltételezi, hogy a betegségek kialakulása a jin és a jang viszonylagos egyensúlyának az elvesztése, valamelyiknek a feleslege vagy a hiánya. Jint vagy jangot elvéve vagy hozzáadva lehet visszanyerni az elveszett egészséget, például jin vagy jang jellegű ételek fogyasztásával. Ezt most tovább nem részletezném, talán máskor.

A feng shui is a jin-jang elvből alakult ki. Mivel az univerzumban mindent lehet jinnel vagy janggal jellemezni, írok néhány példát.
Jin jellemzők: sötét, hideg, Hold, éjszaka, ősz, tél, nőies, belső, passzív, intuíció, víz, észak, fekete, kerek, mély, nyugalom, eső, kamilla, vanília, föld alattiság,  hálószoba, vécé, fürdő, emelet, a ház háta és jobb oldala, kórház, temető, templom, test belső részei, test bal oldala, máj, szív, lép, tüdő, vese.
Jang jellemzők: világos, meleg, Nap, nappal, tavasz, nyár, férfias, kint, aktív, tudás, tűz, dél, fehér, szögletes, magas, mozgás, napsütés, gyömbér, fahéj, hegy, nappali szoba, étkező, földszint, a ház eleje és bal oldala, test felszíne, test jobb oldala, epehólyag, gyomor, vékonybél, vastagbél, hugyhólyag.

Amikor házat építünk, vagy lakást, munkahelyet alakítunk ki, a ház jin és jang vonásainak egyensúlyban és harmóniában kell lenniük. Például a ház eleje a tevékenységeké, ez a jang része, míg a hátsó része a jin, a pihenésre alkalmasabb. Kétszintes ház esetén az alsó szint a jang, a tevékeny terület, míg az emelet a jin, ahol a hálószobákat rendezzük be. Amikor ezek a minőségek megtalálhatóak egy ház/lakás tervében, az az ott lakókat a harmónia és az egészség irányába segíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...